Svetovni dan akreditacije 2016

poster-svetovni dan akreditacije 2016Na skupno pobudo obeh mednarodnih organizacij za akreditacijo ILAC (Mednarodno združenje za akreditacijo laboratorijev in kontrolnih organov) IAF (Mednarodno združenje za akreditacijo certifikacijskih organov) je 9. junij 2016 sprejet kot svetovni dan akreditacije, predvsem z namenom dvigniti pomen zavedanja o pomembnosti akreditacije.

Letošnja izbrana tema se osredotoča na akreditacijo kot globalno orodje, ki podpira javno politiko za vsa področja javnega sektorja. Z namenom razlage uporabe akreditirane dejavnosti ugotavljanja skladnosti je bila vzpostavljena spletna stran www.publicsectorassurance.org, na kateri so prikazani različni primeri, kje vse je bila akreditacija uporabljena v povezavi s prizadevanji javne politike.

Svetovni dan akreditacije nudi odlično priložnost za akreditacijsko skupnost, da razširi svoj vpliv in prikaže, kako se lahko akreditacijo uporabi v različnih primerih ocenjevanj ter za različne oblike sektorjev.

Standardi, ugotavljanje skladnosti in akreditacija so vse orodja, ki jih lahko uporabijo oblikovalci vladne politike za zagotavljanje boljše regulacije, zaščite okolja, javne varnosti, poštenega in učinkovitega trga, zaupanja javnosti ter za preprečevanje goljufij.

Publikacija

Evropsko združenje za akreditacijo (EA) je pripravilo novo brošuro (ACCREDITATION A TOOL TO SUPPORT REGULATORS), v kateri so razložene prednosti akreditacije za regulatorje, vlade in podjetja v vseh sektorjih, za katere se je izkazalo, da so povečevanje učinkovitosti, zmanjšanje kontrol, spodbujanje izvoza, zaščita interesov potrošnikov in ustvarjanje zaupanja.

Publikacijo lahko prenesete tukaj.

Video: