53. generalna skupščina Evropskega združenja za akreditacijo (EA)

V Dubrovniku na Hrvaškem je 24. in 25. maja 2023 potekala 53. generalna skupščina Evropskega združenja za akreditacijo (EA). Na generalni skupščini se je zbralo približno 90 udeležencev iz 45 nacionalnih akreditacijskih organov, Komisije EU, priznanih deležnikov in svetovalnega odbora EA.

Sprejetih je bilo 21 sklepov. Izpostavljamo nekatere od njih:

– Članstvo BSCA (Belorusija) v EA. Ker Belorusija ne izpolnjuje več zahtev za članstvo v EA, je generalna skupščina potrdila njeno izključitev iz EA.

– Akreditacijski organ San Marina (SMAS) je postal član EA.

– Registracija znaka EA MLA je v Evropi zaključena, sedaj je EA dala vlogo za mednarodno registracijo tega znaka.

– MLA za področje biobančništva je bil potrjen s pogojem, da začne veljati, ko bosta dva akreditacijska organa uspešno evalvirana. Sklep se začne uporabljati, ko bo standard ISO 20387 sprejet kot harmoniziran standard.

–  Odobritev memoranduma o soglasju o evropski infrastrukturi za kakovost. Generalna skupščina je odobrila memorandum o soglasju med CEN, CENELEC, EA, EURAMET in WELMEC o vzpostavitvi in izvajanju evropske infrastrukture za kakovost. Namen tega memoranduma o soglasju je vzpostaviti evropsko mrežo Ql, partnerstvo regionalnih organizacij za infrastrukturo kakovosti, ki sodelujejo pri krepitvi infrastrukture kakovosti v Evropi.

 

Na naslednji povezavi https://european-accreditation.org/wp-content/uploads/2023/05/EAGA2305-31-GA53-Resolutions-24May2023rev2-without-Res1.pdf si lahko ogledate sprejete sklepe.